CAILLEACH Η ΘΕΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΣΣΏΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΥΚΑΝΘΡΏΠΩΝ

CAILLEACH ..

Η ΘΕΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΣΣΏΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΥΚΑΝΘΡΏΠΩΝ ...



Το όνομα της είναι Cailleach ...
Μοιάζει βγαλμένη από κλασσικό παραμύθι καθώς έχει όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της παραδοσιακής κακής μάγισσας...

Γριά γυναίκα, άσχημη και μονόφθαλμη σέρνει το κουφάρι της στα χιονισμένα βουνά και τα άγρια δάση στηριγμένη πάνω σε ένα ραβδί φτιαγμένο από ανθρώπινα οστά και σάρκα.

Τα δόντια της είναι φρικτά όπως και η μορφή της καθώς φέρεται να αρέσκεται στον κανιβαλισμό αλλά και την παγανιστική σχέση της με τους λύκους καθώς και όλα τα υπόλοιπα ζώα που στην πραγματικότητα είναι άνθρωποι που μεταμορφώνονται σε ζώα. 

Η λατρεία της εμφανίζεται μέσω του μύθου του Βασιλιά Λυκάονα καθώς ο μεγαλύτερος γιός του Νύκτιμος , διάδοχος του θρόνου του, ο οποίος αρχικά ονομαζόταν Μαρσύας είναι αυτός που μυήθηκε στη λατρεία της θεάς των μαγισσών πιθανότατα στην μορφή της ως αρχαία ινδική θεά Jyestha ως συνοδός του Θεού Διονύσου στην εκστρατεία του.

Jyestha (goddess)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jyestha_(goddess)

Ο Βασιλιάς Μαρσύας μετά από την μύηση του θα αλλάξει το όνομα του σε Νύκτιππος το οποίο στην ελληνική μυθολογία γράφεται Νύκτιμος για να ταιριάζει με φιλοσοφικές αλχημείες νεότερων σχολών που ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια.

Ο Νύκτιμος ή Μαρσύας έφερε από την αρχαία Ινδία τον αυλό, το πολεμικό όπλο Chakram και μια μαγικό θρησκευτική παράδοση την οποία κατέγραψε στο βιβλίο του Μαρσυακό μαγγάνευμα του οποίου το περιεχόμενο είναι επί της ουσίας σατανισμός με επίκεντρο την μετατροπή / μεταμόρφωση του ανθρώπου σε ζώο...

Όλα αυτά τα πράγματα συνέβησαν τόσο πολύ παλιά ώστε η αρχαία θεά ξεχάστηκε με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε αυτήν στην Ελλάδα καθώς φέρεται να έχει αφομοιωθεί από την λατρεία της θεάς Γαίας και της Νύχτας.

Στο γεγονός αυτό, πιθανότατα έπαιξε σοβαρό ρόλο ο ίδιος ο Νύκτιμος ο οποίος εμφανίζεται αρχικά ως ιερέας για να εξελιχθεί σε αυτόνομη θεότητα και ισχυρή κακόβουλη δύναμη αφού κυριολεκτικά ως θεός  Luperkus χρησιμοποιεί όλες τις μαγικές πρακτικές της θεάς για δικό του όφελος...

Σήμερα είναι γνωστός ως Lucifuge Rofocale ή Lucifugus / Lucifer.




Η θεά  συνεχίζει να εμφανίζεται ως Cailleach στη Σκωτία και σε μέρη της Ιρλανδίας είναι η ενσάρκωση της σκοτεινής μητέρας , της συγκομιδής, του κρανίου ..

 Εμφανίζεται στα τέλη του φθινοπώρου, καθώς η γη πεθαίνει, και είναι γνωστή ως φέρουσα καταιγίδες.

 Χαρακτηριστικά απεικονίζεται ως μια μονόφθαλμη ηλικιωμένη γυναίκα με μια σειρά αιχμηρά δόντια και βρόμικα μπερδεμένα μαλλιά. 

Ο μυθολόγος Joseph Campbell λέει ότι στη Σκωτία είναι γνωστή ως Cailleach Bheur , ενώ κατά μήκος της ιρλανδικής ακτής εμφανίζεται ως Cailleach Beare . 

Το όνομά της ποικίλλει, ανάλογα με την κομητεία και την περιοχή στην οποία εμφανίζεται.

Σύμφωνα με το The Etymological Dictionary Of Scottish-Gaelic η ίδια η λέξη cailleach σημαίνει «καλυμμένη» ή «γριά».

 Σε μερικές ιστορίες, εμφανίζεται σε έναν ήρωα ως μια απαίσια ηλικιωμένη γυναίκα και όταν εκείνος είναι ευγενικός μαζί της, μετατρέπεται σε μια όμορφη νεαρή γυναίκα που τον ανταμείβει για τις καλές του πράξεις. 

Σε άλλες ιστορίες, μετατρέπεται σε ένα γιγάντιο γκρίζο ογκόλιθο στο τέλος του χειμώνα και παραμένει έτσι μέχρι το Beltane, όταν ξαναζωντανεύει.

Η Shee-Eire, ένας ιστότοπος αφιερωμένος στην ιρλανδική λαογραφία και τον θρύλο , λέει,

"Η Cailleach Beara διαρκώς ανανεώνεται και περνάει από πολλές ζωές, περνώντας από τα γηρατειά στη νεότητα με κυκλικό τρόπο.

 Λέγεται ότι είχε τουλάχιστον πενήντα ανάδοχα παιδιά κατά τη διάρκεια της "ζωής" της. 

Τα εγγόνια και τα δισέγγονά της σχημάτισαν τις φυλές του Kerry και τα περίχωρά του.

 Το Βιβλίο του Lecan (περίπου 1400 μ.Χ.) ισχυρίζεται ότι η Cailleach Beara ήταν η θεά του λαού Corcu Duibne από την περιοχή Kerry.

 Στη Σκωτία το Cailleach Bheur εξυπηρετεί ένα παρόμοιο σκοπό με την προσωποποίηση του Χειμώνα· έχει γαλάζιο πρόσωπο και γεννιέται γερασμένη στο Σαμχάιν ... αλλά γίνεται όλο και νεότερη με την πάροδο του χρόνου μέχρι να γίνει μια όμορφη κοπέλα στο Μπεαλτέιν ».

Η Cailleach κυβερνά το σκοτεινό μισό του χρόνου, ενώ η νεαρή και φρέσκια αντίστοιχή της, Brighid or Bride , είναι η βασίλισσα των καλοκαιρινών μηνών. 

Μερικές φορές απεικονίζεται να καβαλάει στην πλάτη ενός λύκου που τρέχει με ταχύτητα, να φέρει ένα σφυρί ή ένα ραβδί από ανθρώπινη σάρκα, και μερικές φορές ακόμη και να φοράει ανθρώπινα κρανία κολλημένα στα ρούχα της.

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρόλο που η Cailleach συνήθως απεικονίζεται ως θεά καταστροφέας, ειδικά ως θύελλα, είναι επίσης γνωστή για την ικανότητά της να δημιουργεί νέα ζωή. 

Με το μαγικό της σφυρί, λέγεται ότι δημιούργησε οροσειρές, λίμνες και λίμνες σε όλη τη Σκωτία. 

Είναι επίσης γνωστή ως προστάτιδα των άγριων ζώων, ιδιαίτερα του ελαφιού και του λύκου, σύμφωνα με την Carmina Gadelica .

Η blogger και καλλιτέχνης Thalia Took λέει :

"Το Caillagh ny Groamagh ("Gloomy Old Woman", που ονομάζεται επίσης Caillagh ny Gueshag, "Γριά των ξορκιών") του Isle of Man είναι ένα πνεύμα χειμώνα και καταιγίδας του οποίου οι ενέργειες την 1η Φεβρουαρίου λέγεται ότι προμηνύουν ο καιρός του έτους· αν είναι μια ωραία μέρα, θα βγει στον ήλιο, που φέρνει κακή τύχη για το έτος.

 Ο Cailleach Uragaig, από το Isle of Colonsay στη Σκωτία, είναι επίσης ένα πνεύμα του χειμώνα που κρατά αιχμάλωτη μια νεαρή γυναίκα, μακριά από τον αγαπημένο της».

Σε ορισμένες ιρλανδικές κομητείες, η Cailleach είναι μια θεά της κυριαρχίας, η οποία προσφέρει στους βασιλιάδες τη δυνατότητα να κυβερνούν τα εδάφη τους. 

Από αυτή την άποψη, είναι παρόμοια με τη Morrighan , μια άλλη θεά καταστροφέα του κελτικού μύθου.

Όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στις παραγράφους παραπάνω θυμίζουν την αρχαία ελληνική μορφή της Περσεφόνης αλλά βλέπουμε τα 50 παιδιά που είναι αντίστοιχες φυλές, αριθμός που θυμίζει τα 50 παιδιά του μυθικού βασιλιά Λυκάονα.

Τα ιερά ζώα Ελάφι και Λύκος είναι δύο ζώα που συνθέτουν την υπόθεση της ιστορίας των δύο γιών του μυθικού βασιλιά Λυκάονα και θεών αντίπαλων από την μια πλευρά ο καλός Οίνωτρος ο κερασφόρος θεός Φαύνος και Cernunnos , μάγος γιατρός και χρησμοδότης και από την άλλη πλευρά ο Κακός λύκος Luperkus Lucifuge Raficul ο Νύκτιμος ως Λυκάνθρωπος.

Ουσιαστικά λοιπόν μπορούμε να καταλάβουμε ότι πίσω από τον μύθο του βασιλιά Λυκάονα υπάρχει μεγάλο βάθος όσον αφορά την ύπαρξη της παγανιστικής θρησκείας της θεάς που πλέον έχει κυριολεκτικά ξεχαστεί στην Μεσόγειο.

Οίνωτρος αν κρίνω από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της λατρείας της θεάς μεταφράζεται ως ο Κόκκινος Τρώς , αλλά επειδή το Cervus elaphus (Έλαφος ο ευγενής ) κνος Κόκκινο ελάφι συνδέεται άμεσα με την παράδοση της μαγείας της θεάς, σύν το γεγονός ότι είναι το ζώο που θυσιάζεται για να συνεχίσει να υφίσταται η ανθρώπινη ζωή μέσα στο χειμώνα, όλα αυτά τα πράγματα με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Οίνωτρος στην πραγματικότητα είναι " Το κόκκινο ελάφι " ...

Μοτίβα του συγκεκριμένου όντος βρίσκονται από την πρώιμη παλαιολιθική εποχή γεγονός που σημαίνει ότι η αρχή όλων αυτών είναι πέρα από τον μετρήσιμο χρόνο των ανθρώπων...

Στις ιστορίες του κύκλου του Ulster, η κέλτικη θεά Morrighan εμφανίζεται μερικές φορές ως λύκος η σύνδεση με τον λύκο, μαζί με την αγελάδα, υποδηλώνει ότι σε ορισμένες περιοχές, μπορεί να είχε συνδεθεί με τη γονιμότητα και τη γη , μορφή που βλέπουμε και στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία , αλλά η συγκεκριμένη οντότητα ουδεμία σχέση έχει με την Cailleach καθώς πρόκειται για ένα άλλο είδος όντων και μια δαιμονική θεά η οποία είναι γνωστή μέχρι σήμερα ως Pomba Gira  , αυτή ανήκει στο κύκλο των " εξωγήινης προέλευσης όντων" που θεοποιήθηκαν και τώρα είναι δαίμονες.

 Πριν από τον ρόλο της ως θεά πολεμίστριας, συνδέθηκε με την κυριαρχία και τη βασιλεία.


 Η Cailleach γερνάει και ξανανιώνει γεγονός που στο φυσικό επίπεδο συμβολίζεται με την κυκλική διαδοχή των εποχών...

Σε μεταφυσικό επίπεδο όμως έχει κυριολεκτική σημασία καθώς η συγκεκριμένη οντότητα φέρεται να κλέβει την νεότητα των μαγισσών μέσω της μεθόδου της αποστράγγισης της ενέργειας τού ανθρώπου..

Το θέμα της επιστροφής του γερασμένου σώματος στην πρότερη νεανική του κατάσταση είναι κάτι που έχει αναφερθεί από την Lynn Andrews καθώς η δασκάλα της Annie whistling Elk σε κάποιο σημείο της μαγικής διδασκαλίας μετατράπηκε μπροστά της από γριά γυναίκα σε κορίτσι λέγοντας της ότι μπορεί να κλέψει την νεότητα των άλλων ανθρώπων ... 

https://www.politeianet.gr/sygrafeas/andrews-lynn-1743

Είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για το ίδιο ακριβώς φαινόμενο...

Εναλλακτικά μπορεί να εξηγηθεί η νεότητα της όπως και το γεγονός της παρατεταμένης διάρκειας ζωής της στο ότι κυριολεκτικά κλέβει σώματα ανθρώπων τα οποία φοράει και χρησιμοποιεί για να συνεχίσει να υφίσταται στο υλικό επίπεδο και το φυσικό περιβάλλον , φαινόμενο που συμβαίνει με την άλλη οντότητα που ονομάζεται Αστάρτη ή Pomba Gira .





Δημοφιλείς αναρτήσεις