HAUKADALSKIKJA CHURCH STAFSPROTANN ¶

  HAUKADALSKIKJA CHURCH STAFSPROTANN ¶





En er hon kom um kveldit ok sá maðr, er móti henni var sendr, þá var hon svá búin, at hon hafði yfir sér tuglamöttul blán, ok var settr steinum allt í skaut ofan. Hon hafði á hálsi sér glertölur, lambskinnskofra svartan á höfði ok við innan kattarskinn hvít. Ok hon hafði staf í hendi, ok var á knappr. Hann var búinn með messingu ok settr steinum ofan um knappinn. Hon hafði um sik hnjóskulinda, ok var þar á skjóðupungr mikill, ok varðveitti hon þar í töfr sín, þau er hon þurfti til fróðleiks at hafa. Hon hafði á fótum kálfskinnsskúa loðna ok í þvengi langa ok á tinknappar miklir á endunum. Hon hafði á höndum sér kattskinnsglófa, ok váru hvítir innan ok loðnir. 

Saga Éric The Red.

Τώρα, όταν ήρθε το βράδυ, συνοδευόμενη από τον άντρα που της είχαν στείλει να τη συναντήσει, ήταν ντυμένη τόσο σοφά , είχε ένα μπλε μανδύα πάνω της, με κορδόνια για το λαιμό, και ήταν καλυμμένος με πολύτιμους λίθους μέχρι αρκετά κάτω στη φούστα. Στο λαιμό της είχε γυάλινες χάντρες. Στο κεφάλι της είχε μια μαύρη κουκούλα από δέρμα αρνιού, επενδεδυμένη με ερμίνα. Ένα ραβδί που είχε στο χέρι της, με ένα πόμολο πάνω του. ήταν διακοσμημένο με ορείχαλκο και ένθετο με πολύτιμους λίθους γύρω από το πόμολο. Γύρω της φορούσε μια ζώνη από απαλά μαλλιά (ή ζώνη από ξύλο αφής ), και μέσα ήταν μια μεγάλη δερμάτινη τσάντα, στην οποία κρατούσε τα φυλαχτά που της χρειαζόταν για την μαγεία της. Φορούσε παπούτσια από δέρμα μοσχαριού στα πόδια της, με μακριά και δυνατά στρινγκ και υπέροχα πόμολα latten στα άκρα. Στα χέρια της είχε γάντια από δέρμα ερμίνας και μέσα ήταν λευκά και τριχωτά. 

Αυτή η ανάρτηση αφορά την ύπαρξη ενός αντικειμένου μοναδικής ομορφιάς και ανυπολόγιστης αξίας όχι τόσο από αρχαιολογικής αν και κανονικά θα έπρεπε, αλλά κυρίως από υπερφυσικής πλευράς καθώς πρόκειται για ένα κρίκο από STAFSPROTANN.

 Δηλαδή τον μαγικό κρίκο που συναντάμε πάντα στην κορυφή της ράβδου μίας παλαιάς μάγισσας χιλιάδες χρόνια πριν ! 

Ένα τέτοιο αντικείμενο φέρεται να υπάρχει μέχρι σήμερα προσαρτημένο στην πόρτα της μικρής εκκλησίας Haukadalskirkja η οποία είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της παλαιότερης που ανάγεται στο 1030 μΧ ! 

Η ιστορία του συγκεκριμένου αντικειμένου είναι πολύ σημαντική για κάποιους λόγους, αλλά και ενδεχομένως ενδιαφέρουσα γιατί δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη γιγάντων σε πολύ νεότερες εποχές.

Υπήρχε ένας άντρας γίγαντας ονόματι Bergþór, ο οποίος φέρεται να ήταν μάγος , βέβαια η λαϊκή παράδοση δεν αναφέρει κάτι τέτοιο αλλά το γεγονός ότι κατείχε το stafsprotann δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης περί τούτου.

 Ζούσε σε μια σπηλιά στο όρος Bláfell μαζί με την γυναίκα του που ονομαζόταν Hrefna. 

Ο Bergþór δεν έβλαψε ποτέ κανέναν άνθρωπο και οι άνθρωποι δεν του επιτέθηκαν γιατί τον  θεωρούσαν διορατικό και σοφό.

Όταν ο Χριστιανισμός άρχισε να εξαπλώνεται στην Ισλανδία, η Hrefna παρότρυνε τον σύζυγό της να απομακρυνθούν από το όρος Bláfell βόρεια πέρα ​​από τον ποταμό Hvítá, επειδή δεν άντεχε να παρακολουθεί τον οικισμό από κάτω αφού οι κάτοικοι έγιναν χριστιανοί ή το πιθανότερο είναι να την ενοχλούσε ο επαναλαμβανόμενος ήχος της καμπάνας της εκκλησίας η οποία εκείνες τις εποχές χτυπούσε λόγω των Ωρών μέρα καί νύχτα...Ο Μπεργκόρ  σκέφτηκε ότι αυτό δεν είχε καμία σημασία και είπε στη Χρέφνα ότι θα έμενε στη σπηλιά. 

Η Χρέφνα αποφάσισε να μετακομίσει ούτως ή άλλως και κινήθηκε βόρεια του ποταμού και έχτισε μια καλύβα κάτω από ένα βουνό. έκτοτε ονομάστηκε Hrefnubúðir.

 Το ζευγάρι συναντήθηκε μετά από αυτό μια φορά στη λίμνη Hvítárvatn !

Όταν ο γίγαντας μεγάλωσε αρκετά και γέρασε, κατέβηκε μια φορά στην κοιλάδα Haukadalur και ζήτησε από ένα φίλο του αγρότη στο Haukadalur να του εξασφαλίσει έναν τάφο, κάπου όπου θα ακούγονταν οι καμπάνες της εκκλησίας και οι ήχοι του ποταμού που διέρχεται από την εκκλησία Haukadalskirkja.

Ως ένδειξη του θανάτου του, το μπαστούνι του θα βρίσκόταν δίπλα στην πόρτα του αγροκτήματος στο Haukadalur ..

Τότε ο αγρότης θα πρέπει να πάει με εργαλεία και εργάτες να σηκώσει το σώμα του γίγαντα από την σπηλιά του στο όρος Bláfell για να το μεταφέρει και να το θάψουν με εξώδιο τελετή στο Haukadalur.

Επειδή όμως όλη αυτή η διαδικασία θα ήταν πολύ κοπιαστική εργασία και δύσκολη η πληρωμή για την καλή του πράξη θα βρισκόταν μέσα στο καζάνι του. ( Το cauldron pot είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εξάσκησης της μαγείας όπως και το Stafsprotann )

Ο αγρότης συμφώνησε σε αυτό και χώρισαν.

Ένα πρωί καθώς οι κάτοικοι της επαρχίας έφτασαν στο Haukadalur βρήκαν ένα τεράστιο μπαστούνι δίπλα στην πόρτα του αγροκτήματος. 

Ο αγρότης ενημερώθηκε σχετικά και πηγαίνοντας εκεί αναγνώρισε το stafsprotann του Bergþór , ετοίμασε ένα φέρετρο στο μέγεθος του γίγαντα και ανέβηκε στο όρος Bláfell με αρκετούς άντρες. οπου βρήκαν τον Bergþór νεκρό στο κρεβάτι του στη σπηλιά Bergþórshellir.

Τον έβαλαν στο φέρετρό του και ξαφνιάστηκαν που ένας τόσο τεράστιος άνθρωπος δεν ζύγιζε περισσότερο από ένα ανθρώπινο σώμα. ( Αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια ! )

 Ο αγρότης παρατήρησε ένα  μεγάλο Cauldron pot δίπλα στο κρεβάτι και έλεγξε τι υπήρχε μέσα, αλλά όταν είδε μόνο φύλλα ξερά , σκέφτηκε πως ό Μπεργκσόρ τον είχε ξεγελάσει και άφησε πίσω του ένα καζάνι γεμάτο μόνο ξερά φύλλα.  

( Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κάρβουνα )

Πάνω στο θυμό του άρχισε να βρίζει τον πεθαμένο φίλο του και βλαστημούσε για την κοροϊδία που υπέστη...

 Αλλά ένας από τους άνδρες στην ομάδα του πονηρεμένος προφανώς γέμισε τα γάντια του με φύλλα. 

 Όταν κατέβηκαν από το βουνό, δεν έγινε η κηδεία γιατί είχε θυμώσει πολύ ο αγρότης όπως προαναφέρθηκε, τότε ο άντρας που είχε πάρει τα φύλλα έλεγξε τα γάντια του τα οποία ήταν γεμάτα χρυσά νομίσματα.

 Το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε να φορέσει τα γάντια του σημαίνει ότι ούτε κάν μεταφέρθηκε το πτώμα του νεκρού, ούτε κηδεία έγινε ποτέ !!

 Ο αγρότης  κατάλαβε ότι υπήρξε μαγεία για να προστατεύσει το θησαυρό του γίγαντα ο οποίος ήταν μεταμφιεσμένος σε ξέρα φύλλα μέσα στο Cauldron, και μετάνιωσε για όλα τα βαριά λόγια του, αυτός και οι άντρες του επέστρεψαν στη σπηλιά για να πάρουν το Cauldron pot, αλλά δεν βρήκαν ούτε κάν τη σπηλιά η οποία έκτοτε είναι κρυμμένη.

Το σώμα του Bergþór μεταφέρθηκε στο Haukadalur και ο αγρότης τον έβαλε να ταφεί βόρεια του νεκροταφείου.

 Έκτοτε ονομάστηκε Bergþórsleiði ή ο τάφος του Bergþór.... Βέβαια μιλάμε για ένα γιγάντιο ον πράγμα που σημαίνει ότι πιθανόν ο τάφος να είναι το λιγότερο 14 μέτρα και το περισσότερο 33 μέτρα βάση των στοιχείων που συναντάμε σε θρύλους για άλλους γίγαντες. 

Οπότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση η ταφόπλακα στο χώρο να ανήκει πραγματικά στον τάφο του συγκεκριμένου όντος , όπως και το γεγονός ότι υποτίθεται ότι το γιγάντιο σώμα ήταν πολύ ελαφρύ όλα αυτά τα στοιχεία με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Bergþór ουδέποτε βγήκε από την σπηλιά του η οποία είναι μέχρι σήμερα ο τάφος του κάπου στο βουνό. 

Ο τύμβος που υπάρχει στο χώρο του νεκροταφείου προφανώς είναι ένα κενοτάφιο που έγινε προς τιμήν του νεκρού από τον μετανιωμένο φίλο του ο οποίος με αυτό το τρόπο κράτησε την υπόσχεση που είχε δώσει.

 Αν και πληροφορίες λένε ότι ούτε κάν υπήρξε ποτέ ταφόπλακα στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε σήμερα έγινε από ιδιώτη της σύγχρονης εποχής , μόνο ο χώρος πήρε το όνομα του νεκρού γίγαντα χωρίς να υπάρχει τάφος.

Το δαχτυλίδι από το μπαστούνι του Bergþór είναι το ίδιο δαχτυλίδι που βλέπουμε μέχρι σήμερα στην πόρτα της εκκλησίας, και η ακίδα του μπαστουνιού βρίσκεται επίσης στην κατοχή της εκκλησίας». 


Σύνδεσμος 

https://guidetoiceland.is/connect-with-locals/regina/the-extraordinary-geothermal-area-of-geysir-strokkur-with-a-dip-in-kualaug-hot-pool 

Υγ. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στον συγκεκριμένο χώρο αφθονούν οι ιαματικές πηγές και λίμνες ζεστού νερού,  οι οποίες σε παλαιότερες εποχές ήταν κατά πολύ πιο δραστήριες και βρίσκονταν μέσα σε δασική έκταση γεγονός που δείχνει ότι σίγουρα εδώ υπάρχει ένα θεραπευτήριο από πολύ αρχαίες εποχές ...

Οι θερμοπίδακες σύμφωνα με την παράδοση Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής είναι τόποι που μαζεύονται οι ψυχές των νεκρών ανθρώπων , έτσι λοιπόν μπορούμε να καταλάβουμε ότι πιθανόν να είναι ο ίδιος λόγος που ήθελε ο γίγαντας να θαφτεί στην περιοχή, το τρεχούμενο νερό επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην μετάβαση της ψυχής, όλα αυτά είναι στοιχεία που συναντάμε στον σαμανισμό ..









Δημοφιλείς αναρτήσεις