ΤΟ ΑΡΧΑΊΟ ΥΔΡΟΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑΟΎ ΤΗΣ ΑΡΤΈΜΙΔΟΣ ΣΩΤΉΡΑΣ •
ΤΟ ΑΡΧΑΊΟ ΥΔΡΟΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑΟΎ ΤΗΣ ΑΡΤΈΜΙΔΟΣ ΣΩΤΉΡΑΣ •
Πάνε 30 χρόνια, ίσως να είναι και 35 τότε που με την παρέα της Ρόζας Μηνακούλι από την Πλατεία Βάθης στην Αθήνα ( Οδός Διδύμου και Αχαρνών) εξερευνούσαμε μαζί αρχαιολογικούς χώρους των οποίων αναλύαμε την ιστορία, τόσο σε γενικό επίπεδο, όσο και σε ατομικό επίπεδο για το κάθε ένα μνημείο ξεχωριστά ♥
Έτσι λοιπόν κάναμε και για την ευρύτερη περιοχή του Κεραμεικού στην Αθήνα.
Ακόμη θυμάμαι καλά την επιμονή της Ρόζας για το συγκεκριμένο αυτό χώρο που βλέπουμε στην φωτογραφία και για πολλά χρόνια θεωρείτο ότι ήταν το Εκατείον.
Δεν το έχετε καταλάβει ίσως, αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αθήνας και όχι μόνο, που δυστυχώς είναι ελάχιστα γνωστό και πρέπει να γίνει.
Πήγα ειδικά γι'αυτό το μνημείο σήμερα και δεν περιγράφεται η χαρά μου που το βρήκα εκεί, στο τέρμα της Οδού των Τάφων με οδηγό μια φωτογραφία του.
Λοιπόν, αυτό το ιερό με τον βωμό που έχει ανάγλυφο και τον ομφαλό που βλέπετε νομίζαμε για χρόνια ότι ήταν ιερό της Εκάτης, το λεγόμενο "Εκάτειον".
Τελικά όμως το 2015, αποκαλύφθηκε ότι είναι ιερό της Αρτέμιδος Σωτείρας και όχι μόνο. Είναι υδρομαντείο!
Ναι, ήταν ένα μαντείο αφιερωμένο στον Απόλλωνα.
Παραθέτω τα λόγια της αρχαιολόγου Γιούτα Στρόσεκ.
"Εδώ έχουμε τον μοναδικό ομφαλό σε όλη την Ελλάδα που βρέθηκε στην θέση του, των Δελφών βρέθηκε σε άλλη θέση".
Κάτω από τον ομφαλό βρέθηκε πηγάδι βαθους 8 μέτρων που ήταν η πεμπτουσία του Μαντείου δεδομένου ότι το ύδωρ ήταν "κινητήριος μηχανισμός του".
Στο βάθος ανακαλύφθηκε επιγραφή αφιερωμένη στον Απόλλωνα που τον καλεί να φέρει τον χρησμό.
Φυσικά μπορείτε να αντιληφθείτε όχι μόνο την σημασία του μνημείου αλλά την σύνδεση του με τον μαντείο των Δελφών.
Στο στόμιο του πηγαδιού αναγράφεται η επίκληση «ΕΛΘΕ ΜΟΙ Ω ΠΑΙΑΝ ΦΕΡΩΝ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟΝ ΑΛΗΘΕC», που απευθύνεται στον θεό Απόλλωνα, ο οποίος καλείται να αποκαλύψει στους πιστούς αληθινές προβλέψεις για το μέλλον .