AKANAME • ΤΑ ΡΥΠΑΡΆ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ •

AKANAME • ΤΑ ΡΥΠΑΡΆ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ •




Το akaname (垢あか嘗なめ' ) είναι ένα ιαπωνικό yōkai που απεικονίζεται στο βιβλίο του Toriyama Sekien του 1776 Gazu Hyakki Yagyō ,  με τον πρόδρομό του ή το αντίστοιχο akaneburi ( /垢ねぶり/垢舐ねぶり) τεκμηριώθηκε  το 1686.

Το όνομα akaname ("βρωμοχλείπτης", "αποβράσματα") εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Gazu Hyakki Yagyō (1776), μια από τις πολλές εικονογραφημένες συλλογές yōkai από τον Toriyama Sekien σύμφωνα με ορισμένους σχολιαστές, [ ωστόσο, η παραλλαγή του ονόματος akaneburi (垢ねぶり) με την ίδια σημασία περιγράφηκε νωρίτερα στο βιβλίο kaidan Kokon hyakumonogatari hyōban (古今百物語評判) (1686) από τον Yamaoka Genrin  [ ja ] .

 Η μορφή akaneburi (垢舐) πιστοποιείται επίσης σε ένα έργο που ονομάζεται Nittō honzō zusan (日東本草図纂) που συντάχθηκε από τον Genki (πιθανώς Kanda Genki). 

Ο Sekien δεν έδωσε καμία λεκτική λεπτομέρεια σχετικά με το akaname του , όπως συνέβαινε σε όλα τα yōkai που απεικονίζονται σε αυτό το συγκεκριμένο πρώιμο έργο του.

Ωστόσο, το Nittō honzō zusan παρείχε άφθονες λεπτομέρειες, περιγράφοντάς το ως παιδί με βότσαλο (磊直) κεφάλι, στρογγυλά μάτια, μακριά γλώσσα και πολλά παραδείγματα ανέκδοτων πηγών παρέχονται επίσης. 

 Στις κλασικές απεικονίσεις της περιόδου Έντο, το akaname μοιάζει με ένα ανθρώπινο παιδί με νύχια πόδια και στρογγυλό άτριχο κεφάλι  που βγάζει τη μακριά γλώσσα του . 

 Στο σχέδιο του Sekien (μονόχρωμο) το akaname βρίσκεται γύρω από τη γωνία ενός "λουτρού",  αν και το σκηνικό φαίνεται να είναι ένα λουτρό που στεγάζεται σε ένα εξωτερικό λουτρό χωρισμένο από το κύριο σπίτι (καθιστικό), παρά ένα δημόσιο λουτρό . 



Στο Hyakushu kaibutsu yōkai sugoroku (1858), απεικονίζεται ως μια απόκοσμη φιγούρα με μπλε-μαύρο δέρμα. 

Το Kokon hyakumonogatari hyōban δίνει πληροφορίες για το πώς έρχεται το akaneburi , υποτίθεται ότι αναπαράγεται σε μια περιοχή όπου υπάρχει συσσωρευμένη σκόνη και βρωμιά εκκρίσεων από ανθρώπους (  δηλαδή σπέρμα, νεκρά κύτταρα, ιδρώτας κλπ κλπ ) σε ένα παλιό λουτρό ή σε ένα εγκαταλελειμμένο σπιτικό

 Δηλαδή, το akaname λέγεται ότι προέρχεται ( keshō 化生) από την ενέργεια ki (気; qi ) ή inki (陰気) αρνητική ενέργεια των συσσωρευμένων ανθρωπίνων υπολειμμάτων του σώματος , και το akaneburi επιβιώνει επίσης τρώγοντας αυτή την  βρωμιά των χώρων που βρίσκεται.

Ένας πιο απαίσιος τύπος akaneburi παίρνει την εξωτερική μορφή μιας όμορφης γυναίκας περιγράφεται επίσης στο λήμμα στο Nittō honzō zusan , και υποστηρίζεται ότι θα γλείψει το αίμα και τη σάρκα ενός ανθρώπου μέχρι να μείνει μόνο ο σκελετός 

Το έργο δίνει ως παράδειγμα το ανέκδοτο σχετικά με έναν άνδρα που βρισκόταν στις θερμές πηγές στο Μπανσού ( επαρχία Χαρίμα ) και όταν επέτρεψε σε μια γυναίκα να τρίψει την πλάτη του, αυτή που δεν ήταν πραγματική γυναίκα τον έφαγε αφήνοντας μόνο τα κόκαλά του .. 

Εντάξει ομολογουμένως αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα γυναίκας Λάμιας και όχι ακανάμε... 💀💀💀

Στη λογοτεχνία για το yōkai από τις περιόδους Shōwa, Heisei και πέραν αυτού, το akaname και το akaneburi ερμηνεύτηκαν με τον ίδιο τρόπο όπως παραπάνω. 

Αυτές οι ερμηνείες αναφέρουν ότι το akaname είναι ένα yōkai που ζει σε παλιά λουτρά και ερειπωμένα κτίρια  που θα μπορούσε να κρυφτεί σε μέρη τη νύχτα όταν οι άνθρωποι κοιμούνται  χρησιμοποιώντας τη μακριά γλώσσα του για να γλείψουν τη βρωμιά και τη βρωμιά που κολλάει στα μέρη του μπάνιου και στις μπανιέρες . 

 Δεν κάνει τίποτα άλλο από το να γλείφει τη βρωμιά, αλλά επειδή τα yōkai θεωρούνταν οιωνός κακού λέγεται ότι οι άνθρωποι εργάζονταν σκληρά για να εξασφαλίσουν ότι οι χώροι του μπάνιου και οι μπανιέρες πλένονται καθαροί, έτσι ώστε το akaname δεν θα ερχόταν σε αυτούς.

Μεταφυσικά η όλη ιστορία όντως υφίσταται καθώς είναι γνωστό ότι η βρομιά τραβάει οτιδήποτε αρνητικό από το αστρικό πεδίο, τα κακόβουλα αυτά όντα που έρχονται χρησιμοποιούν τις ανθρώπινες εκκρίσεις για να δημιουργηθεί ένας παρασιτικός δεσμός μεταξύ τους ώστε να μπορούν να παραμείνουν στην πραγματικότητα και να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία και την ζωή του ανθρώπου ο οποίος αρχίζει να έχει κυριολεκτικά κατάθλιψη και πραγματικά είναι γεγονός πως αρχίζει να αδιαφορεί για την καθαριότητα του χώρου με αποτέλεσμα να εντείνει το όλο πρόβλημα...

Σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων αναφέρεται μόλυνση του αίματος και παρολίγον θάνατος από την βρομιά, ίσως αυτό να είναι η ερμηνεία του γεγονότος ότι ένα akaname τρώει το αίμα του ανθρώπου και την σάρκα ( σηψαιμία) με αποτέλεσμα το θάνατο του... 💀

Δημοφιλείς αναρτήσεις